Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Οι συνέπειες της Γερμανικής πολιτικής στη ζωή των Ελλήνων της Τανζανίας την περίοδο του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου





Αν και πολύ συχνά αναφερόμαστε στις πρακτικές που εφάρμοσαν οι Γερμανοί στην Ευρώπη, στην διάρκεια των Μεγάλων Πολέμων, σπάνια αναφερόμαστε στην δράση τους στις αποικίες που είχαν υπό τον έλεγχο τους.
Το 1914 που ξεσπά ο Α’ Παγκόσμιος πόλεμος, οι Γερμανοί  κατέχουν σημαντικά εδάφη στην Αφρική συμπεριλαμβανομένων της Τανγκανίκας, του Μπουρούντι και της Ρουάντας.  








 Την εποχή εκείνη η ελληνική παροικία της Τανγκανίκας που δραστηριοποιείται στην χώρα για πάνω από τρεις δεκαετίες βιώνει τις συνέπειες της γερμανικής πολιτικής. Με την χρήση βίας και εκφοβισμού, υποχρεώνουν τους Έλληνες να εργαστούν ως βοηθητικό προσωπικό στις πολεμικές επιχειρήσεις του μετώπου της Ανατολικής Αφρικής. Δεν διστάζουν μάλιστα να σκοτώσουν και συμπατριώτες μας προς παραδειγματισμό των υπολοίπων. Συνάμα προχωρούν στην κατάσχεση των προϊόντων που βρίσκονταν στα ελληνικά καταστήματα. Βέβαια και μετά την ήττα των Γερμανών από τις συμμαχικές δυνάμεις δεν σταμάτησαν τα προβλήματα των Ελλήνων, καθώς εκμηδενίστηκαν οι καταθέσεις τους ύστερα από τα νομικά τεχνάσματα που επικαλέστηκαν τόσο οι Γερμανοί όσο και οι Βρετανοί στον έλεγχο των οποίων πέρασε πλέον η Τανγκανίκα. 





                            Μουσείο Μπενάκη~Αρχείο Αναστασίου Κεραμειανίδη~Φάκελος 06~176-178






                              Μουσείο Μπενάκη~Αρχείο Αναστασίου Κεραμειανίδη~Φάκελος 06~176-178