Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

Oι απαρχές του Ελληνικού Αθλητικού Συλλόγου στο Σουδάν

[προδημοσίευση από το βιβλίο «Η ελληνική παροικία του Σουδάν (19ος-21ος αι.)]


Η ιστορία του «Ελληνικού Σκοπευτικού Συλλόγου» ξεκίνησε το 1907. Ο φόβος της αναβίωσης των οπαδών του Mahdi αλλά και το έκρυθμο πολιτικό σκηνικό που επικρατούσε στην Αίγυπτο οδήγησε τη βρετανική διοίκηση του Σουδάν στην οργάνωση ενός στρατιωτικού τμήματος υποστήριξης της βρετανικής φρουράς του Khartoum, το οποίο θα συγκροτούνταν από τους Ευρωπαίους που κατοικούσαν στην πόλη.
Με πρωτοβουλία λοιπόν του Wingate, το 1907 ιδρύθηκαν τρεις σκοπευτικοί σύλλογοι, ο βρετανικός (100 μέλη), ο ελληνικός (500 μέλη) και ο ιταλικός (200 μέλη). Η δραστηριότητα του «Ελληνικού Σκοπευτικού Συλλόγου» περιλάμβανε και τη συμμετοχή σε τουρνουά όπου έπαιρναν μέρος και άλλοι σύλλογοι. Έτσι, το 1912, συμμετείχε στη διοργάνωση Wingate Shield League στην οποία έλαβαν μέρος άλλες επτά ομάδες σκοποβολής. Ο ελληνικός όμως σύλλογος διατηρούσε και ποδοσφαιρική ομάδα, η οποία, το 1912, αναμετρήθηκε με το British Football Club αλλά και με την ομάδα του σχολείου Cadet.
Το 1908 ιδρύθηκε στο Khartoum άλλο ένα αθλητικό σωματείο, ο «Ελληνικός Γυμναστικός Σύλλογος». Καθώς ένας σημαντικός αριθμός των μελών της παροικίας έσπευσε να καταταγεί στον ελληνικό στρατό που μαχόταν κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων, οι δύο σύλλογοι συγχωνεύθηκαν και στις 2/11/1913 προέκυψε ο «Ελληνικός Αθλητικός Σύλλογος» (Ε.Α.Σ.) με χρώματα το μπλε και το άσπρο.