Οι πρώτοι
Έλληνες έφτασαν στην Τανζανία (πρώην Τανγκανίκα) το τελευταίο τέταρτο του 19ου
αιώνα προκειμένου να εργαστούν στην δημιουργία του σιδηροδρομικού δικτύου.
Σταδιακά η πλειοψηφία των Ελλήνων ασχολήθηκε με την καλλιέργεια της γης,
εφαρμόζοντας πρωτοποριακές μεθόδους και κατορθώνοντας να υπερκεράσει αρχικά
τους Γερμανούς και αργότερα τους Βρετανούς. Βέβαια υπήρχαν και κάποιοι που
ακολούθησαν τελείως διαφορετικό επαγγελματικό δρόμο. Τέτοια είναι η περίπτωση
του Ντίνου Σαμαρά.
Ο Ντίνος Σαμαράς, με καταγωγή από την Λέσβο, γεννήθηκε το 1931 στο Dar es Salaam. Τελειώνοντας το σχολείο στην Τανζανία, σπούδασε οικονομικά στο London School of Economics. Από πολύ νωρίς όμως ήθελε να μάθει να πετάει και για αυτό ήταν ανάμεσα στους πρώτους που απέκτησαν πτυχίο πιλότου στην Τανζανία. Μετά το τέλος των σπουδών του επέστρεψε στην Τανζανία και αγόρασε ένα αεροπλάνο με το οποίο συνήθιζε να μεταφέρει προμήθειες για τις φυτείες του. Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι ο Σαμαράς ήταν ενεργό μέλος του Συνδέσμου Καλλιεργητών Αγαύης και αργότερα Πρόεδρος. Πριν από την ανεξαρτησία της Τανζανίας εξελέγη μέλος του Νομοθετικού Συμβουλίου εκπροσωπώντας την περιφέρεια Morogoro, ενώ μετά την ανεξαρτησία επανεξελέγη ως μέλος της Εθνοσυνέλευσης και μέλος του Κοινοβουλίου.
Το 1967 θα εθνικοποιηθούν οι φυτείες του και ο Ντίνος Σαμαράς θα στραφεί σε άλλο επαγγελματικό τομέα. Τον Ιούλιο του 1969 θα ιδρύσει την πρώτη αεροπορική εταιρεία της Τανζανίας, την TANZANAIR. Το 1971 η κυβέρνηση θα του χορηγήσει ένα κομμάτι γης δίπλα στο παλιό διεθνή τερματικό σταθμό όπου θα χτίσει ένα υπόστεγο και αργότερα την τεχνική του βάση.
Ο Ντίνος Σαμαράς διετέλεσε για 15 χρόνια Γενικός Πρόξενος της Ελλάδα στην Τανζανία, δίνοντας πληθώρα υποτροφιών για σπουδές σε ντόπιους. Τον Δεκέμβριο του 2009, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Τανζανίας αναγνώρισε την συνεισφορά του στον κλάδο των αερομεταφορών στην Τανζανία και τον τίμησε.
Μετά τον θάνατο του Ντίνου Σαμαρά το 2010, η διοίκηση της εταιρείας πέρασε στα χέρια του γιού του Γιάννη. Σήμερα η TANZANAIR παρέχει υπηρεσίες ναυλωμένων πτήσεων, συντήρηση και πώληση αεροσκαφών, ενώ απασχολεί περισσότερα από 70 άτομα.