Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Ελληνικό σχολείο κόσμημα στους πρόποδες του Kilimanjaro

Διαχρονικά οι Έλληνες έδιναν μεγάλη σημασία στα θέματα εκπαίδευσης. Όπου κα αν βρέθηκαν, επένδυσαν χρόνο και χρήματα προκειμένου να δημιουργήσουν σχολεία ικανά να μορφώσουν τις επόμενες γενιές.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το St. Constantine's school, δημιούργημα των Ελλήνων της Τανζανίας στην πόλη Arusha, κοντά στο όρος Kilimanjaro που αποτελεί κόσμημα για τον παροικιακό ελληνισμό.(http://www.scis.sc.tz/)



Το σχολείο που πρωτολειτούργησε το 1952 για τις εκπαιδευτικές ανάγκες της ελληνικής κοινότητας κατόρθωσε το 2011 να γίνει το πρώτο σχολείο εκτός Μ.Βρετανίας σε ποσοστό επιτυχίας εισαχθέντων στο πανεπιστήμιο του Cambridge.

Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Ελληνική φιλοξενία


Στη ΒΔ πύλη της Αφρικής, στο Ραμπάτ του Μαρόκου, ζει εδώ και δεκαετίες ένας Έλληνας που αποτελεί τον καλύτερο πρεσβευτή του ελληνικού πολιτισμού και των ιδεωδών του λαού μας. Με ένα τρομερό χιούμορ και μια κεφάτη διάθεση σε κερδίζει από την πρώτη κουβέντα. Ο Κώστας Πιστικός δεν διακρίνεται μόνο για την ευχάριστη του διάθεση. Είναι πρωτίστως ο άνθρωπος που γίνεται θυσία όταν συναντήσει κάποιον Έλληνα και τον "σκλαβώνει" με τις πράξεις. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχει φιλοξενήσει στο σπίτι του Έλληνες, που ξεκινώντας την περιπλάνησή τους στην Αφρική βρέθηκαν στο Μαρόκο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που κάποιοι τον αποκαλούν "υιοθετημένο πάτερα".

Από την προσωπική μου επαφή στο διάστημα των δύο ετών που τον γνωρίζω αλλά και της παραμονής μου στο πάντα φιλόξενο σπίτι του Κώστα Πιστικού και της γλυκύτατης συζύγου του Μέτας, κατάλαβα τι σημαίνει να είσαι Έλληνας του εξωτερικού και δη της Αφρικής.Ο Κώστας, προς τιμή του, έχει διατηρήσει αναλοίωτα τα χαρακτηριστικά εκείνα του λαού μας που κάποιοι προσπαθούν να εξαφανίσουν.

Ένας μεγάλος Θεσσαλονικός, που μοχθεί με κάθε τρόπο για να μη σβήσει ο ελληνισμός του Μαρόκου. Ένας μοναδικός άνθρωπος, όπως και η φιλοξενία που υπάρχει μόνο στη γλώσσα μας και η οποία έχει βρει έναν από τους καλύτερους εκπροσώπους της στο πρόσωπό του.

Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Το φιλανθρωπικό έργο των Ελλήνων

Οι Έλληνες της Αφρικής όχι μόνο διακρίνονται στις χώρες που δραστηριοποιούνται, αλλά προσφέρουν και σημαντικό φιλανθρωπικό έργο. Από το Μαρόκο και τον Πέτρο Κατρακάζο με την οργάνωση "Association Horizon des Handicapes" , μέχρι την Τανζανία και τον Κώστα Κουκούλη με τον οργανισμό SANA, οι συμπατριώτες μας μέσα από πολυσχιδείς δράσεις βοηθούν την Αφρική και τους ανθρώπους της. Περισσότερα για τις δραστηριότητες τους στα παρακάτω links

http://www.association-horizon.org/

http://www.karibusana.com/html/index.aspx

Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Η ελληνική παροικία του Μαρόκου






(από την εισαγωγή του βιβλίου)
H μεταναστευτική ροή των Ελλήνων προς την Αφρική εντατικοποιήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα, με εξαίρεση την Αίγυπτο όπου οι ελληνικές κοινότητες ακμάζουν ήδη από τον 19ο. Αν και ο κύριος όγκος τους κατευθύνθηκε στις χώρες της νότιας και νοτιοανατολικής Αφρικής, υπήρχαν κάποιοι που εκμεταλλευόμενοι τις οικονομικές και πολιτικές συγκυρίες της εποχής εγκαταστάθηκαν στο Μαρόκο.
Στη συγκεκριμένη λοιπόν μελέτη, παρουσιάζουμε μια ιστορική πραγματικότητα, σχεδόν άγνωστη στο ευρύ κοινό, αυτή της Ελληνικής Παροικίας του Μαρόκου, που για παραπάνω από εκατό χρόνια έχει σημαίνουσα παρουσία στη χώρα. Μέσα από την έρευνα και την επεξεργασία ανέκδοτου αρχειακού υλικού, προσπάθησα να αναδείξω την ιστορία της ελληνικής παροικίας, όπως εκείνη καταγράφηκε μέσα από την κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική δράση των μελών της.

(Προλογικό σημείωμα του κ. Κων. Αντωνόπουλου, διευθ. συμβούλου της INTRALOT  Group, η οποία ήταν χορηγός της έκδοσης)



Το βιβλίο διατίθεται με αντικαταβολή, κατόπιν επικοινωνίας στο e-mail

anchald1997@hotmail.com